Sambuusit ovat somalialaisia "lihapiirakoita". Näitä olemme tarjonneet sukulaisille pari kertaa ja menevät aina kuin kuumille kiville! Tosi hyviä, suosittelen. Aika monta työvaihetta tosin, joten ei näitä kovin usein viitsi alkaa tehdä.

Sambuusit

Kuoritaikina:

  • 1/2 kg vehnäjauhoja
  • 1/4 l vettä
  • 3 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa

Ainekset sekoitetaan keskenään hyvin. Annetaan niiden seistä noin 20 minuuttia huoneenlämmössä. Taikinasta pyöritellään kämmenen kokoisia palloja. Ne taputellaan tasaisiksi. Kaksi palloa pannaan päällekkäin ja väliin öljyä. Sitten ne kaulitaan hyvin ohuiksi ja kuivataan uunissa miedossa lämmössä n. 100 asteessa muutaman minuutin. Ne eivät saa ruskistua. Taikina otetaan pois uunista ja taitetaan kaksi kertaa. Muodostuneita viivoja myöten ne leikataan neljään osaan kolmion muotoon. Kolmion sivun pitää ollaa vähintään 15 cm. Toisiinsa kaulitut viipaleet erotellaan toisistaan. Näin lopputuloksena on 8 sambuusin kuorta. Kolmiot taitetaan tuutin muotoon ja liimataan vesi-vehnäjauhoseoksella. Sitten ne täytetään sambuusitäytteellä ja suljetaan. Sambuusitaikinan voi valmistaa myös pastakoneella ja leikata kolmioiksi.

Täyte:

  • 1/2 kg naudan tai lampaan jauhelihaa (Somaliassa käytetään vuohen lihaa)
  • 2 isoa sipulia
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl kuminaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 l ruokaöljyä paistamiseen

Pannulla kuumennetaan öljy. Lisätään jauheliha, sipuli ja mausteet. Kun vesi on haihtunut ja jauheliha ruskistunut, täyte jäähdytetään. Täytetyt ja suljetut sambuusituutit paistetaan uppoöljyssä, kunnes pinta on kauniin ruskea.

(Mulki Elmi Mölsä: Somalialainen keittokirja)